Wykonanie
Składniki: (wszytskie muszą
mieć temperaturę pokojową):Ciasto:
mąka pszenna 2½ szklanki
cukier 1¼ szklanki
sól 1/2 łyżeczki
jaja 2 duże
olej 1,5 szklanki
maślanka (lub
jogurt naturalny,
kefir,
zsiadłe mleko) 1 szklanka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)Krem:
serek kremowy 60 dag (Philadelphia,
Mascarpone - ja zastąpiłam
serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)
masło 150 g
cukier puder ok. 1,5 szklanki
aromat waniliowyWykonanie:Przygotować dwie blaszki (ok. 22x28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i
sól przesiać do miski, dodać
cukier, wymieszać.W drugiej misce
jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać
oleju,
maślankę, barwnik,
aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać
ocet, dodać
sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Przygotować krem: U trzeć
masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo
cukier,
serek,
aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
Przestudzone ciasto przełożyć kremem,wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.UWAGA: Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! -
sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.