ßßß Cookit - przepis na Biało - czerwony sernik z red velvet cake

Biało - czerwony sernik z red velvet cake

nazwa

Wykonanie

Go Poland! Tak mocno trzymam dzisiaj kciuki za polską reprezentację!
Świętujemy z sernikiem na cieście Red Velvet. Amerykańskie ciasto w narodowych barwach Polski. Z najlepszym sernikiem, jaki można sobie wymarzyć, o lekko kremowej strukturze. Obsypane okruszkami ciasta, przełożone lekko słonawym kremem z serka philadelphia. Ciasto jest tak smaczne, że w zasadzie nie będziecie potrzebować większej rekomendacji i okazji, by je upiec. Bardzo polecam :-).
Składniki na masę serową:
600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i utrzeć, tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do niej wyłożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 45 - 60 minut z parą wodną*. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
* sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz
Składniki na ciasto Red Velvet:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
pół łyżki kakao
szczypta soli
1 duże jajko
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 ml czerwonego barwnika w płynie lub około 1/2 - 3/4 łyżeczki barwnika w paście
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajko lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem, choć można użyć blendera, by dobrze rozprowadzić barwnik - ja tak zrobiłam).
Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku).
Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
Krem z serka kremowego:
170 g serka kremowego philadelphia
140 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować.
Wykonanie
Na paterę wyłożyć ciasto Red Velvet, wyrównać (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć. Wierzch posmarować kilkoma łyżkami kremu. Ostrożnie na górę wyłożyć sernik (najłatwiej wyłożyć jest sernik mocno schłodzony, zimny - jest sztywny i się nie połamie). Wierzch i boki wysmarować kremem i obsypać okruszkami. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
I kilka fotek z wczorajszych przygotowań..
Źródło inspiracji - 'Erin's food files' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bialo---czerwony-sernik-z-red-velvet-cake