ßßß
Go Poland! Tak mocno trzymam dzisiaj kciuki za polską reprezentację!Świętujemy z sernikiem na cieście Red Velvet. Amerykańskie ciasto w narodowych barwach Polski. Z najlepszym sernikiem, jaki można sobie wymarzyć, o lekko kremowej strukturze. Obsypane okruszkami ciasta, przełożone lekko słonawym kremem z serka philadelphia. Ciasto jest tak smaczne, że w zasadzie nie będziecie potrzebować większej rekomendacji i okazji, by je upiec. Bardzo polecam :-).Składniki na masę serową:600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajkapół szklanki kwaśnej śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i utrzeć, tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do niej wyłożyć masę serową, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 45 - 60 minut z parą wodną*. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.* sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrzSkładniki na ciasto Red Velvet:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukrupół łyżki kakaoszczypta soli1 duże jajko3/4 szklanki oleju słonecznikowego1/2 szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/2 łyżki octu1/2 łyżeczki sody oczyszczonej30 ml czerwonego barwnika w płynie lub około 1/2 - 3/4 łyżeczki barwnika w paścieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.W drugiej misce jajko lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem, choć można użyć blendera, by dobrze rozprowadzić barwnik - ja tak zrobiłam).Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku).Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.Krem z serka kremowego:170 g serka kremowego philadelphia140 g masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiW misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować.WykonanieNa paterę wyłożyć ciasto Red Velvet, wyrównać (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć. Wierzch posmarować kilkoma łyżkami kremu. Ostrożnie na górę wyłożyć sernik (najłatwiej wyłożyć jest sernik mocno schłodzony, zimny - jest sztywny i się nie połamie). Wierzch i boki wysmarować kremem i obsypać okruszkami. Schłodzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
I kilka fotek z wczorajszych przygotowań..
Źródło inspiracji - 'Erin's food files' .