Wykonanie
Miało być smacznie i efektownie. Chyba tak wyszło. W każdym razie w smaku mnie powalił, fajne połączenie sernika i można powiedzieć
biszkopta, a do tego ta masa serkowa. Ciacho było na zamówienie mojej mamy ( wcześniej robiłam też dla teściowej :)), goście usatysfakcjonowani, czegóż chcieć więcej :) Ciacho wypatrzyłam w książce Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".
Składniki na sernik tortownica 21 cm :600 g
twarogu z wiaderka- do serników3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 szklanki
śmietany 18%1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na ciasto Red Velvet tortownica 21 cm :1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukrupół łyżki
kakaoszczypta
soli1
jajko3/4 szklanki
oleju słonecznikowego1/2 szklanki
maślanki1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżki
octu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żeluKrem z
serka kremowego:170 g
serka kremowego
ricotta140 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiZaczęłam od
biszkopta, ale lepiej zrobić najpierw sernik, bo dobrze by było, żeby przeleżał w lodówce przez noc - łatwiej sie go przekłada na
biszkopt.Tak więc wszystkie składniki na sernik wkładamy do miski i miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w kąpieli
wodnej ( tym razem postawiłam pod
ciastem metalową miskę z
wodą ) przez około 60 min. w temp.150 st. C. Sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki ( minimum na kilka godzin ).Ciasto Red Velvet . Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy
jajko, dodajemy mokre składniki:
olej, barwnik,
maślankę, ekstrakt, mieszamy, aż składniki się połączą. Wszystko mieszałam łyżką. Następnie łączymy zawartość dwóch misek ze sobą i przygotowujemy mieszankę
octu i
sody oczyszczonej. Do
octu dodajemy
sodę, szybciutko mieszamy i jak tylko powstanie piana przelewamy do masy - mieszamy łyżką i przelewamy do formy ( dno formy wyłożone papierem, boki wysmarowane
masłem ). Pieczemy w temp. 180 st. C przez około 30 min. do suchego patyczka.Krem
serkowy . Mieszamy wszystkie składniki na kremowa masę.Na patere kładziemy czerwone ciasto, ścinamy wyrośniętą w czasie pieczenia górkę, tak aby ciasto było równe ( okruszki pozostawiamy do "kruszonki), wierzch smarujemy kremem
serkowym, następnie nakładamy sernik i kolejna warstwę masy serkowej na górę i boki. Na koniec posypujemy zblendowanymi czerwonymi okruszkami. Smacznego!!!