ßßß Cookit - przepis na Red Velvet Cheesecake

Red Velvet Cheesecake

nazwa

Wykonanie

Miało być smacznie i efektownie. Chyba tak wyszło. W każdym razie w smaku mnie powalił, fajne połączenie sernika i można powiedzieć biszkopta, a do tego ta masa serkowa. Ciacho było na zamówienie mojej mamy ( wcześniej robiłam też dla teściowej :)), goście usatysfakcjonowani, czegóż chcieć więcej :) Ciacho wypatrzyłam w książce Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".
Składniki na sernik tortownica 21 cm :
600 g twarogu z wiaderka- do serników
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na ciasto Red Velvet tortownica 21 cm :
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
pół łyżki kakao
szczypta soli
1 jajko
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
Krem z serka kremowego:
170 g serka kremowego ricotta
140 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zaczęłam od biszkopta, ale lepiej zrobić najpierw sernik, bo dobrze by było, żeby przeleżał w lodówce przez noc - łatwiej sie go przekłada na biszkopt.
Tak więc wszystkie składniki na sernik wkładamy do miski i miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w kąpieli wodnej ( tym razem postawiłam pod ciastem metalową miskę z wodą ) przez około 60 min. w temp.150 st. C. Sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki ( minimum na kilka godzin ).
Ciasto Red Velvet . Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mokre składniki: olej, barwnik, maślankę, ekstrakt, mieszamy, aż składniki się połączą. Wszystko mieszałam łyżką. Następnie łączymy zawartość dwóch misek ze sobą i przygotowujemy mieszankę octu i sody oczyszczonej. Do octu dodajemy sodę, szybciutko mieszamy i jak tylko powstanie piana przelewamy do masy - mieszamy łyżką i przelewamy do formy ( dno formy wyłożone papierem, boki wysmarowane masłem ). Pieczemy w temp. 180 st. C przez około 30 min. do suchego patyczka.
Krem serkowy . Mieszamy wszystkie składniki na kremowa masę.
Na patere kładziemy czerwone ciasto, ścinamy wyrośniętą w czasie pieczenia górkę, tak aby ciasto było równe ( okruszki pozostawiamy do "kruszonki), wierzch smarujemy kremem serkowym, następnie nakładamy sernik i kolejna warstwę masy serkowej na górę i boki. Na koniec posypujemy zblendowanymi czerwonymi okruszkami. Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/06/Red-Velvet-Cheesecake.html