ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklankę maślanki
1 i 1/2 szklanki oleju
1 łyżkę kakao
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę sody
1 łyżkę octu
czerwony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)
Krem:
2 opakowania kremowego serka typu Philadelphia (łącznie 600 g)
kostkę masła
2-3 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Do miski przesiewamy mąkę, sól i kakao, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
W drugiej misce roztrzepujemy lekko jajka widelcem, dodajemy do nich maślankę i olej.
Suche składniki dodajemy do mokrych i widelcem mieszamy do połączenia się składników.
Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet i sodę i natychmiast dodajemy do ciasta, mieszamy szybko, ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do niego serek i opcjonalnie kilka kropel aromatu. Krem odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 45 minut.
Po upieczeniu ciasta, studzimy je, następnie kroimy na dwa blaty i pierwszy blat przekładamy większą częścią kremu, przykrywamy drugim blatem i wykładamy na niego resztę kremu - smarujemy wierzch i boki ciasta.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego! :)
Wskazówki:
kształt serca uzyskałam przez wycięcie go w nieprzekrojonym jeszcze cieście, dopiero później przekroiłam ciasto na dwa blaty;
odcięte kawałki pokruszyłam i użyłam ich do dekoracji ciasta;
ciasto jest wilgotne i nie wymaga już nasączania;
ciasto przechowujmy w chłodnym miejscu;
red velvet smakuje najlepiej po dwóch dniach po upieczeniu.
Zobacz też:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/02/red-velvet.html