Wykonanie
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):Ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
cukru2
jajka1 szklankę
maślanki1 i 1/2 szklanki
oleju1 łyżkę
kakao1 łyżeczkę
soli1 łyżeczkę
sody1 łyżkę
octuczerwony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)Krem:2 opakowania kremowego
serka typu Philadelphia (łącznie 600 g)kostkę
masła2-3 łyżki
cukru pudruaromat waniliowy (opcjonalnie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.Do miski przesiewamy
mąkę,
sól i
kakao, dodajemy
cukier i wszystko mieszamy.W drugiej misce roztrzepujemy lekko
jajka widelcem, dodajemy do nich
maślankę i
olej.Suche składniki dodajemy do mokrych i widelcem mieszamy do połączenia się składników.Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka.W osobnym naczyniu łączymy ze sobą
ocet i
sodę i natychmiast dodajemy do ciasta, mieszamy szybko, ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy krem: miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do niego
serek i opcjonalnie kilka kropel aromatu. Krem odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 45 minut.Po upieczeniu ciasta, studzimy je, następnie kroimy na dwa blaty i pierwszy blat przekładamy większą częścią kremu, przykrywamy drugim blatem i wykładamy na niego resztę kremu - smarujemy wierzch i boki ciasta.Chłodzimy w lodówce.Smacznego! :)Wskazówki:kształt
serca uzyskałam przez wycięcie go w nieprzekrojonym jeszcze cieście, dopiero później przekroiłam ciasto na dwa blaty;odcięte kawałki pokruszyłam i użyłam ich do dekoracji ciasta;ciasto jest wilgotne i nie wymaga już nasączania;ciasto przechowujmy w chłodnym miejscu;red velvet smakuje najlepiej po dwóch dniach po upieczeniu.
Zobacz też: