Wykonanie
Taki dip podają w pewnej hiszpańskiej knajpie. Szykuje się go szybko, nie wymaga wielu składników. Dobry pomysł na spotkanie towarzyskie. Podawać można z
białym pieczywem, z
pitą, a najlepiej z
chipsami kukurydzianymi.
Czosnek możemy dodawać stopniowo, do uzyskania ulubionej ostrości. Ja lubię bardzo
czosnkowo wiec 4 ząbki były w sam raz.Misiu - dziękuję ;)
składnikiok 70 g
białego pieczywaok 80 g
pomidorów - dałam koktajloweok 150 ml
oliwy + do rozrzedzenia3-4 ząbki
czosnku, obrane1 łyżka pasty pomidorowej1 łyżka
octu winnegosól,
pieprzprzygotowanie
Pieczywo, pokroić w kostkę razem ze skórką. Włożyć do naczynia do miksowania, zalać
oliwą, dobrze wymieszać, odstawić.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki. Do naczynia z
pieczywem dodać
pomidory, pastę
pomidorową,
czosnek,
ocet,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
octem. Jeżeli dip wydaje nam się za gęsty - dodać nieco
oliwy. Smacznego!