ßßß Cookit - przepis na Rafaello z adwokatem na biszkopcie

Rafaello z adwokatem na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto na biszkopcie z kuleczkami kokosowymi. Na pewno wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt murowany.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
9 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Na krem
2 ½ szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła
300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta
1 szklanka adwokata
Składniki na kulki kokosowe
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki przegotowanej wody
2 suche wafle
1/2 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów
tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut.
Przygotowanie masy.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, ciągle mieszając.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem. Miksując dodajemy porcjami wystudzony budyń. Następnie dodajemy stopniowo adwokat. Dodajemy wiórki kokosowe i już mieszamy wszystko łyżką.
Przygotowanie kulek kokosowych.
Wszystkie składniki zgniatamy (wafle kruszymy).Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3- 4 części. Każdą nasączamy spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą i przekładamy kremem kokosowym.
Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych.
Na górze ciasta, niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka do zjedzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wlewamy do rękawa cukierniczego lub tubki papierowej i wyciskamy zygzaki po wierzchu ciasta.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2016/01/rafaello-z-adwokatem-na-biszkopcie.html