ßßß Cookit - przepis na Łabędzie z ciasta ptysiowego-parzonego

Łabędzie z ciasta ptysiowego-parzonego

nazwa

Wykonanie

Karpatkę chyba każdy zna... Lubicie ją? Dzisiejsza propozycja, to dokładnie to samo ciasto, a jedynie forma podania inna - taka chyba bardziej elegancka :) Łabędzie przygotowałam według przepisu na karpatkę (klik), który już od jakiegoś czasu jest na blogu. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
*proszek do pieczenia nie jest konieczny - szczerze mówiąc ja go nigdy nie dodaję, nie warunkuje on bowiem wyrośnięcia ciasta a jedynie sprawia że ciasto jest bardziej miękkie i pulchniejsze. Wybór formy pozostawiam Wam :)
Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c i wyciskać grubsze korpusy o długości ok. 7 cm (12 sztuk). Tylką okrągłą o numerze 12 wycisnąć szyje łabędzi (wyciskamy coś na kształt "2" w ilości takiej samej jak ilość korpusów).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 210-220 stopni. (Szyje łabędzi mogą się szybciej zarumienić więc można je wyjąć ok. 5 minut wcześniej a korpusy nadal dopiekać). Wyjąć i wystudzić
Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskiej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła
Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całośc zmiksować na gładki krem.
Wystudzone korpusy przeciąc wzdłuż. Górną część przeciąć na dwie części (to będa skrzydła łabędzia). Do worka cukierniczego z tylką o numerze 2c nałożyć krem i ponakładać do korpusów. Na końcu każdego umocować szyję łabędzia, wierzch przykryć wbijając skrzydła. Całość oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/abedzie-z-ciasta-ptysiowego-parzonego.html