ßßß Cookit - przepis na Królewicz

Królewicz

nazwa

Wykonanie

Ciasto I:
2 szkl.mąki
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 jajko
1/2 masła
Ciasto II:
4 jajka
1/2 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru kryształu
2 łyżki wody do żółtek
Krem:
1/2 litry mleka
1/2 szkl.cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1/2 kostki masła
Wykonanie:
Ciasto I:
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę,posiekać z masłem.Następnie dodać jajko,sodę,proszek do pieczenia,miód i zagnieść ciasto.
Podzielić na 2 części.Ciasto rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia.Piec około 20min w 180°C.
Ciasto II:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę,następnie dodać cukier kryształ i ubijać aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy po troszkę żółtka wymieszane z wodą i lekko ubijamy.Na końcu dodać przesiane mąki,proszek do pieczenia i lekko wymieszać drewnianą łyżka.Tak przygotowany biszkopt wyłożyc na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180°C około 35min.
Krem:
Z 1/2litry mleka odlać 1/2 szklanki,resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną,mąką pszenną i budyniem,wlać na gotujące się mleko,trzymać na małym ogniu cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje.Zdjąć z ognia.Dodać masło,wrzucając po niedużym kawałku,mieszać aż rozpuści się i dobrze połączy z budyniem.
Gorącym budyniem przekładać placki w kolejności:placek miodowy-budyń-biszkopt-budyń-placek miodowy.
Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2012/12/Krolewicz.html