Wykonanie
To idealne ciasto na Walentynki! I na każdy inny dzień, w którym chcecie w słodki sposób wyrazić swoje uczucia 🙂 Ciasto wcale nie jest aż tak skomplikowane, na jakie wygląda. Wystarczy najpierw upiec różowe ciasto w małej blaszce, później za pomocą foremki do
ciastek w kształcie
serca wyciąć z tego ciasta serduszka, a następnie przygotować ciemne ciasto, wlać trochę do formy, ułożyć na środku, w rządku, różowe
serca, całość zalać ciemnym
ciastem i z powrotem do piekarnika. Ciemne ciasto musi być dość gęste, żeby utrzymało
serca na miejscu. Na wierzch idzie pyszna, gęsta i bardzo słodka polewa karobowa, którą ja posypałam pokruszonymi liofilizowanymi
ananasami oraz suszonymi
płatkami róży, ale posypka może być dowolna. Oczywiście do środka zamiast
serca można włożyć ciasto w innym kształcie, np. kółko, kwadrat, trójkąt, kwiatek, misia itp. Kolor środkowego ciasta również można zmieniać 🙂 Życzę smacznego! I dużo miłości 🙂 .Gluten-free, sugar-free and dairy-free
cake with pink heart inside and delicious carob and coconut oil glaze. Perfect for Valentine’s Day!
SkładnikiCiasto różowe60 g białej
mąki ryżowej10 g
mąki ziemniaczanej10 g czerwonych liofilizowanych
owoców (np.
truskawek,
malin,
wiśni)*30 g
ksylitolu4 krople
stewii fluid2
białka jajek + 1
żółtko20 ml
wody (w połowie można użyć
wody różanej)1/3 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaCiasto ciemne120 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej100 g bezglutenowych
płatków owsianych, zmielonych na
mąkę20 g karobu lub
kakao120 ml
mleka (może być dowolne roślinne) lub
wody70 g
oleju60 g
ksylitolu10 kropel
stewii fluid2
jajka (+
żółtko pozostałe z różowego ciasta)1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonej
waniliiPolewa70 g melasy z karobu (zamiennie np.
syropu klonowego lub
daktylowego)30 g
oleju kokosowego25 g karobu
Przygotuj różowe ciastoLiofilizowane
owoce zmiksuj w blenderze albo młynku na drobny proszek. Jeśli zostaną grudki lub pesteczki (np. z
truskawek czy
malin), przesiej proszek przez gęste sitko. Wymieszaj proszek
owocowy z
mąkami oraz
proszkiem do pieczenia,W misce ubij pianę z
białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypu
ksylitol, a następnie dodaj
żółtko roztrzepane z
wodą lub zwykłą
wodą zmieszaną z
wodą różaną i krótko ubijaj, tylko do rozprowadzenia
żółtka. Na końcu partiami dodaj suche składniki (najlepiej przesiane przez drobne sitko). Wymieszaj je z pianą delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.Przełóż masę do małej keksówki (o wymiarach mniej więcej 13 x 9 cm), przykryj formę folią aluminiową (aby ciasto z wierzchu nie spiekło się i nie straciło koloru) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25 minut.Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia. Z zimnego ciasta wykrój 4-5
serc**, za pomocą foremki do
ciastek o ostrych brzegach. Połóż foremkę na wierzchu ciasta, układając ją tak, by udało się wyciąć w całości kolejne
serca. Mocno dociśnij palcami brzegi foremki z dwóch stron i gotowe! Pozostałe resztki ciasta zjedz lub użyj ich jako
barwnych okruszków do posypania polewy.
Przygotuj ciemne ciastoW misce wymieszaj suche składniki:
mąki, karob lub
kakao,
proszek do pieczenia i
wanilię.W osobnej misce utrzyj 3
żółtka z
ksylitolem i
stewią, aż będą jasne i puszyste. Następnie dodaj
olej oraz
mleko lub
wodę. Suche składniki wsyp stopniowo do mokrej mieszanki i dokładnie zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.Mniej więcej 1/3 ciemnego ciasta wlej do keksówki o wymiarach 20 x 10 cm. Na środku ułóż wykrojone z różowego ciasta
serca, wciskając je leciutko w ciemne ciasto, aby się nie przewracały.
Serca nie muszą dochodzić do samego końca foremki. Następnie ostrożnie wlej do formy resztę ciemnego ciasta, najpierw wypełniając miejsca
między dłuższymi brzegami foremki a
sercami, a następnie zakrywając wierzch
serc.Wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij i odstaw do przestudzenia.Przygotuj polewęWszystkie składniki włóż do rondelka i podgrzewaj, mieszając, aż
olej kokosowy się roztopi. Gdy masa zacznie się gotować, ustaw minimalny płomień i podgrzewaj jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia.Jeszcze gorącą polewą polej ciasto (to bardzo ważne, ponieważ polewa błyskawicznie gęstnieje!). Udekoruj okruszkami różowego ciasta, pokruszonymi liofilizowanymi
owocami lub w dowolny inny sposób.
* Zamiast czerwonych
owoców, dających po upieczeniu kolor lekko różowy, możesz użyć
owoców fioletowych (np.
jagody,
jeżyny,
borówki,
czarna porzeczka), które zabarwią ciasto na lekki fiolet. Dobrze sprawdzi się także dodatek
kurkumy (kolor żółty) albo sproszkowanej spiruliny (kolor zielony).