Wykonanie
Bezglutenowa krucha
tarta. Z
rabarbarem, na który czekałam cały rok, oraz z zeszłorocznymi
truskawkami i czarnymi
malinami. Nie użyłam tutaj żadnego
cukru, ale w jego miejsce dodałam sporo
daktyli. Wszystko razem komponowało się świetnie. Polecam!
/tortownica o średnicy 21 cm/ciasto:100g
mąki ryżowej4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki z tapioki1
jajko2 duże łyżki
oleju kokosowego2 łyżki zimnej
wodyowoce:500g
rabarbaru1/2 kubka
truskawek1/2 kubka czarnych malin/jeżyn/jagód2/3 kubka namoczonych
daktyliZ mąk,
jajka,
wody i
oleju kokosowego zagnieść ciasto. Wylepić nim formę. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie nakłuć je widelcem i podpiec przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.W międzyczasie obrać
rabarbar i pokroić go na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe
owoce i posiekane
daktyle. Wymieszać. Przełożyć na podpieczony spód i piec całość w 200 stopniach przez około 30 minut (aż
rabarbar będzie miękki). Wyjąć i ostudzić. Można posypać
cukrem pudrem. Smacznego!