ßßß Cookit - przepis na Włoskie paluchy z ciasta francuskiego

Włoskie paluchy z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie jak zapewne większość z Was wie jest bardzo wdzięcznym tematem do robienia wszelkiego rodzaju przekąsek. Te włoskie paluchy smakują jak pizza. :-) Ciasto francuskie ułatwia ich przygotowanie, bo całość zajmuje dosłownie kilka chwil, odliczając czas spędzony w piekarniku. Z 1 arkusza ciasta francuskiego wychodzi 7-8 sztuk.
1 arkusz ciasta francuskiego
100g wędzonej szynki
150g żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 jajko
1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem.
2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę.
3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/02/woskie-paluchy-z-ciasta-francuskiego.html