Wykonanie
Paluszki
serowe z
ciasta francuskiego to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek oraz zup. Podawane samodzielnie również smakują wyśmienicie. Przygotowanie paluszków jest niezwykle proste i szybkie. Gorąco polecam paluszki na niezobowiązujące popołudniowo-wieczorne spotkania przy
stole.Składniki:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego100 g tartego
żółtego sera1
jajkoWykonanie:Na blacie położyć arkusz
ciasta francuskiego, posmarować roztrzepanym
jajkiem ( około połową
jajka), posypać
startym serem.
Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Po wierzchu posmarować resztą roztrzepanego
jajka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC, przez około 15 minut, aż do zarumienienia się.