Wykonanie
Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad?Proponuję mięciutką
cielęcinę w aromatycznym,
ziołowym sosie
curry.U nas z dodatkiem podsmażanych kopytek i
brukselki - oczywiście możecie podać z ulubionymi dodatkami.SKŁADNIKI1 kg
cielęciny2 łyżki
oleju3 łyżki
masłasólpieprz3 ząbki
czosnku1/2
cebuli2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
estragonu1/2 łyżeczki
słodkiej papryki3 łyżeczki
śmietany 18%2 łyżki
mąkiPRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na
oleju na patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni, Doprawiamy
solą i
pieprzem, nacieramy
czosnkiem i obsypujemy pozostałymi
przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka
cebulą. Podlewamy połową szklanki
wody i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 20 minut - kilka
razy polewając powstałym sosem.Wyjmujemy
mięso. Powstały sos cedzimy przez sitko. Przekładamy do rondelka. W niewielkiej ilości odlanego sosu rozpuszczamy
śmietanę i dodajemy do reszty. Podgrzewamy. W połowie szklanki z zimną
wodą dobrze rozpuszczamy
mąkę i dodajemy do sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.
Mieso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Smacznego :)