Wykonanie
Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie "gęsie pipki" / "gęsi pipek", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie ! Prawdę mówiąc - zgłupiałam. Przepisy różniły się bardzo - były z różnych składników i efekt końcowy był w zupełnie innej formie . . .Pogrzebałam nieco w
sieci i . . . mam odpowiedź ! W ramach ciekawostki – gęsi pipek to określenie na dwie różne potrawy z żydowskiej kuchni. W Galicji były to właśnie duszone żołądki, w Kongresówce – nadziewane
podrobami gęsie szyje. I stąd właśnie tajemnicze pipki – oznaczające w jidisz tyle co ‘rurki’ pochodzące od niemieckiego Pfeifen (
por. angielskie PIPE)".
Ponieważ nie udało mi się dostać gęsich szyjek i nie miałam pomysłu czym je zastąpić postanowiłam zrobić wersję galicyjską a żołądki gęsie zamienić na indycze - rozmiar chyba podobny.składniki:1 kg żołądków indyczych - w oryginale gęsich3 - 4 łyżki
oleju - w oryginale
smalcu gęsiego1 kg
cebuli1-2 główki
czosnku1 czubata łyżeczka
curry1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonejdo smaku:
sól,
pieprz mielonydodatkowo: ew.
mąką kukurydziana - ja dałam 1 czubatą łyżeczkęsposób przygotowania: Żołądki dokładnie umyłam, przełożyłam na durszlak i 3
razy przelałam wrzącą
wodą.
Potem włożyłam je do rondla, zalałam
wodą, którą po zagotowaniu odlałam. Żołądki pokroiłam na nieco mniejsze kawałki (3 - 4) i umieściłam z powrotem w rondlu.
Cebulę obrałam, pokroiłam w niezbyt cienkie pół plasterki.
Czosnek posiekałam drobno - było go na prawdę dużo, ale spokojnie, tak będzie dobrze bo złagodniej podczas duszenia. Na patelni rozgrzałam
olej, podsmażyłam
cebulę aż lekko się zezłociła i przełożyłam ją do żołądków. Dodałam
czosnek,
curry i
paprykę. Całość zalałam
wodą, tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Dusiłam na małym ogniu prawie 2 godziny.
Mięso zmiękło doskonale, ale sos był dla mnie nieco za rzadki więc dodałam
mąkę kukurydzianą rozmieszaną w dwóch łyżkach zimnej
wody. Doprawiłam też całość
solą,
pieprzem i dusiłam jeszcze 10 min.. Podałam z pęczakiem i muszę przyznać, że było bardzo pysznie.