Przed nami sezon grillowy, u nas na razie z piekarnika - drobiowe szaszłyki z ryżemsosem jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :)SKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal)2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego600 g piersi z kurczaka3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry1/2 łyżeczki pikantnej papryki1 czerwona papryka1 żółta paprykaSos:5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego1 ząbek czosnkusok z 1 małej limonki1 łyżeczka płynnego miodusólPRZYGOTOWANIERyż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki.Gotowe szaszłyki podajemy na ryżu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego :)1 porcja (2 szaszłyki) - około 370 kcal- białko - 38,1 g- tłuszcz - 7 , 5 g- węglowodany - 40 , 4 g- błonnik - 3 , 8 g