ßßß Cookit - przepis na mazurek z mlekiem w proszku

mazurek z mlekiem w proszku

nazwa

Wykonanie

Prosty i szybki mazurek dla wielbicieli mleka w proszku. Co prawda nie jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego.
Składniki: na ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli na nadzienie:
50 g mleka w proszku
50 g masła
75 g cukru pudru
25 ml wrzątku
2 łyżki dżemu pomarańćzowego
dekoracja:
płatki migdałowe
3 kostki gorzkiej czekolady
Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować dżemem. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach z czekolady.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/03/mazurek-z-mlekiem-w-proszku.html