Wykonanie
Kolejny mazurek wielkanocny, tym razem jeszcze tańszy i szybszy do zrobienia. Mimo tego, że to tylko kruche ciasto i
dżem pomarańczowy to całość jest bardzo smaczna. A do tego ładnie się prezentuje.Składniki: na ciasto:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
solidodatkowo:4 łyżki
dżemu pomarańczowegokilka
wiśni kandyzowanych
płatki migdałoweSkładniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić. Posmarować
dżemem. Na wierzchu ułożyć
wiśnie i
płatki migdałowe na kształt kwiatków.