Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na mazurek marcepanowy. Prosty bez udziwnień. Kruche ciasto, marcepan i warstwa owocowa. Wykorzystałam przepis na kruche ciasto M. Roux oraz przygotowałam krem malinowy (raspberry
curd). Jednak zamiast kremu można wykorzystać też powidła lub niezbyt słodki
dżem.
Składniki:Kruche ciasto (M. Roux):250 g
mąki tortowej200 g
masła w temperaturze pokojowej100 g
cukru pudru przesianegoszczypta
soli2
żółtka200 g masy marcepanowejkrem malinowy / powidła /
dżem (ok 300 g)
płatki migdałów uprażone na suchej patelni (3 - 4 łyżki)
Wykonanie:Blaszkę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać
cukier i
sól.
Masło pokroić w kostkę. Posiekać nożem lub wyrobić palcami tak, aby powstały grudki. Dodać
żółtka i stopniowo zarabiać ciasto. Zagnieść całość rękami, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na wymiary odrobinę większe niż blacha. Wyłożyć dno i uformować rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na papier wysypać
groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Następnie zdjąć papier z
grochem i dopiekać przez około 10 minut, aż ciasto będzie złote i upieczone. Wyjąc i ostudzić.Masę marcepanową rozwałkować
między folią na wymiary upieczonego
spodu. Położyć na upieczonym spodzie. Na wierzchu rozsmarować krem /
dżem / powidła. Udekorować
płatkami migdałowymi.