ßßß Cookit - przepis na puchowe ciasto z agrestem

puchowe ciasto z agrestem

nazwa

Wykonanie

Lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem.... agrestu! Jeśli przypadkiem macie w swojej spiżarce słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:( Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe ale bardziej podzielne.
*foremka 23*23 cm (lub większa)
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty. na warstwę agrestową:
300 ml śmietanki kremówki
słoiczek agrestu (około 300 ml)
galaretka agrestowa
łyzka cukru pudru na warstwę śmietanową:
300 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Tak samo upiec drugi biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć.
Agrest przełożyć razem z sokiem do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Kremówkę przeznaczoną do masy agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie wymieszać z mascarpone. Podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na ciasto. Do drugiej części wmieszać pokruszony biszkopt i wyłożyć na wierzch. Odsatwić n=w chłodne miejsce do stężenia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/02/puchowe-ciasto-z-agrestem.html