ßßß


Składniki:6 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i upiec w piekarniku w 180 st. C.Masa śmietanowo-serowa1/2 litra śmietany kremówki50 dag serka mascarponecukier puder do smakuWykonanie:Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać ser oraz cukier i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Wkładka z galaretki:2 galaretki fioletowe2 galaretki turkusoweWykonanie:Galaretki fioletowe rozpuścić w 1/2 litra wody. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i i przełożyć do niej tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aby galaretka całkowicie zastygła. Drugą galaretkę przygotować w ten sam sposób i przełożyć na zastygniętą wcześniej galaretkę. Pozostawić do zastygnięcia. Oczywiście można użyć innych ulubionych galaretek.Dodatkowo:truskawki do dekoracjiPrzełożenie tortu:Upieczony wcześniej biszkopt przeciąć na dwa blaty. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu śmietanowo-serowego, przyłożyć krążkiem z galaretek. Następnie wyłożyć kolejną część kremu i przykry drugą połową biszkopta. Pozostawionym kremem cienko posmarować wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekorować górę i boki tortu. Na brzegu ułożyć truskawki.Smacznego!