ßßß Cookit - przepis na Babeczki z sercem

Babeczki z sercem

nazwa

Wykonanie

Małe i słodkie.
Z kremem.
I sercem.
inspiracja
babeczki :
180 g mąki
120 g masła miękkiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
2 jajka
6 łyżek mleka
+ łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
krem :
około 100ml smietanki kremówki
około 50g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
1) Wszystkie składniki na babeczki (oprócz barwnika) miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Oddzielamy 1/3 ciasta i wkładamy do oddzielnej miski, do tej części dodajemy barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej czerwone ciasto.
Czerwone ciasto pieczemy w 180st.C przez 5-10 minut (sprawdzać patyczkiem czy już jest gotowe).
Wyjmujemy i chłodzimy - przełożyć do lodówki i na chwilę do zamrażalnika.
Jeśli ciasto jest chłodne to wykrajać serduszka foremką do ciasteczek w tym kształcie.
2) Do foremki na muffinki wkładamy po łyżce jasnego ciasta.
Następnie do każdej papilotki wkładamy pionowo serduszko, dociskając w cieście.
Na tym etapie ważne jest zapamiętanie w jakim kierunku wkładamy serduszka ( radzę do wszystkich foremek nakładać w tą samą stronę, przy wyjmowaniu pamiętać też o kierunku ).
Dopełniamy foremki resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki.
Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st.C.
3) Jak babeczki wystygną możemy przygotować krem.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania na wolniejszych obrotach dodać mascarpone.
Jeżeli krem będzie nie wystarczająco gęsty dodać więcej sera mascarpone.
Przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
4) Pamiętając w jakim kierunku ustawiliśmy serduszka, możemy teraz przekroić je na pół.
Po przekrojeniu powinno ukazać się serduszko.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/12/babeczki-z-sercem.html