Jajka faszerowane z pieczarkami to dobry pomysł na szybką i smaczną świąteczną przekąskę. Sprawdzą się również jako przystawka na imprezie lub kolacji .Przepis z książki: " Święta bez pszenicy " M. Szloser.4 jajka ugotowane na twardo200 g pieczarek startych na drobnych oczkach1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)2 łyżeczki musztardypieprz i sóltłuszcz do smażeniaCebulę podsmaż na oleju.Dodaj pieczarki oraz sól i duś do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zmiękną.Przestudź i mocno odciśnij pieczarki na sicie, dociskając ręką lub łyżką.Jajka obierz, przetnij wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.Żółtka rozgnieć w misce widelcem, dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj.Następnie dodaj pieczarki, natkę pietruszki, przypraw pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj.Powstałym farszem napełniaj białka jajek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego) i udekoruj listkami natki.