Składniki:*na ciasto- 100g cukru- 320g mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki wody- 1 szklanka mleka- 1 szklanka wody gazowanej- 2 łyżki roztopionego masła- szczypta soli- 2 jajka*na nadzienie- 4 jabłka- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią- sok z połowy cytryny*dodatkowo- cukier cynamonowy- olejSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie miksujemy.2. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny oraz z cukrem z wanilią. Całość prużymy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną ale się nie rozpadną. Na końcu wlewamy rozpuszczoną w 1/4 szklance wody łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, aż masa jabłkowa zgęstnieje.3. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 1,5 łyżki masy jabłkowej i zawijamy w koperty - jak krokiety. Zawinięte naleśniki ponownie podsmażamy i obtaczamy w cukrze cynamonowym. Najlepiej smakują podane na ciepło.Inspiracja:panitereska