Wykonanie
Wyobraźcie sobie coś takiego: jest Tłusty Czwartek, a Wy totalnie nieprzygotowani. Ani jednego pączka, żadnej oponki, nawet
faworków. I nagle przychodzi ochota na coś nieprzyzwoicie tłustego. Pączek! Teraz, już, natychmiast. A jak to z pączkami bywa... są czasochłonne. I nie k ażdy lubi je robić. Do sklepu/cukierni daleko... poza tym, domowe zawsze są najlepsze. A gdyby tak... zrobić coś ekspresowego, co smakiem przypomina pączki (angielskie - doughnout)? To jest myśl! Zróbcie, a gwarantuję, że będziecie
mieli na nie ochotę nie tylko w Tłusty Czwartek :)Składniki:- 1 i 3/4 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 3/4 szklanki
cukru,- 1/2 łyżeczki
soli,- 1
jajko,- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,- 1/3 szklanki
oleju,- 3/4 szklanki
mleka,- dodatkowo: 2 łyżki rozpuszczonego
masła,
cukier cynamonowy .
W jednej misce mieszamy składniki suche (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól), w drugiej mokre (
jajko,
olej,
mleko, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy w jednej - łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy łyżeczką masy, na nią układamy po 2
czereśnie z
konfitury lub 1/2 łyżeczki
dżemu, a następnie przykrywamy
ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut).Gdy muffinki będą prawie gotowe, rozpuszczamy
masło. Wyjmujemy z piekarnika, a następnie (już bez papilotek) układamy na kratce. W jednej miseczce umieszczamy płynne
masło, w drugiej
cukier cynamonowy. Każdą muffinkę przez chwilkę maczamy w
maśle (można tylko wierzch lub całą - jak wolicie), a następnie dokładnie obtaczamy w cukrze. Układamy na kratce i zostawiamy do przestudzenia. Smacznego!