ßßß Cookit - przepis na - dowolny dżem do nadziewania (ja użyłam czereśni z konfitury),

- dowolny dżem do nadziewania (ja użyłam czereśni z konfitury),

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie coś takiego: jest Tłusty Czwartek, a Wy totalnie nieprzygotowani. Ani jednego pączka, żadnej oponki, nawet faworków. I nagle przychodzi ochota na coś nieprzyzwoicie tłustego. Pączek! Teraz, już, natychmiast. A jak to z pączkami bywa... są czasochłonne. I nie k ażdy lubi je robić. Do sklepu/cukierni daleko... poza tym, domowe zawsze są najlepsze. A gdyby tak... zrobić coś ekspresowego, co smakiem przypomina pączki (angielskie - doughnout)? To jest myśl! Zróbcie, a gwarantuję, że będziecie mieli na nie ochotę nie tylko w Tłusty Czwartek :)
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki mleka,
- dodatkowo: 2 łyżki rozpuszczonego masła, cukier cynamonowy .
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól), w drugiej mokre (jajko, olej, mleko, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy w jednej - łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy łyżeczką masy, na nią układamy po 2 czereśnie z konfitury lub 1/2 łyżeczki dżemu, a następnie przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut).
Gdy muffinki będą prawie gotowe, rozpuszczamy masło. Wyjmujemy z piekarnika, a następnie (już bez papilotek) układamy na kratce. W jednej miseczce umieszczamy płynne masło, w drugiej cukier cynamonowy. Każdą muffinkę przez chwilkę maczamy w maśle (można tylko wierzch lub całą - jak wolicie), a następnie dokładnie obtaczamy w cukrze. Układamy na kratce i zostawiamy do przestudzenia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/02/muffinki-jak-paczki.html