ßßß
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE400g mąki pszennej200ml mleka lub wody15g drożdży2 łyżki (40g) miodu3 łyżki (30g) roztopionego masła1 łyżeczka cukruszczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE2 średnie jabłka1 łyżka miodu20g masła3 łyżki domowego cukru z wanilią1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło
- ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski- ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości- podczas wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie- jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki (ja każdą ćwiartkę jabłka kroiłam na kilka pasków, a każdy z nich na małe plasterki)
- do rondelka przełożyć masło i miód, gdy się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać, dusić na małej mocy palnika, aż jabłka zmiękną, a część płynu odparuje- po kilku minutach duszenia do jabłek dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, dusić jeszcze przez około 1 minutę, następnie zdjąć z palnika, ostudzić- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie kilka razy, następnie krótko zagnieść
- ciasto podzielić na 20 części (u mnie każda ważyła 30-35g), każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki- uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć- gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem- piec w 190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia
Bułeczki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale przechowywane zafoliowane, zachowają swoje walory również na drugi dzień. Jeśli po tym czasie zostaną Wam jeszcze bułeczki, najlepiej przed jedzeniem krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej.Nadzienie bułeczek nie jest przesłodzone, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie wycieka podczas pieczenia i zachowuje zwartą konsystencję.