ßßß Cookit - przepis na Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sałatka z buraczkami i papryką
Słodka pokusa »
Moja córka podskakuje z radości - hurrrrrrra hurrrrrrrra Rafaello no w końcu.............. Ech ależ mają ze mną dobrze :) Wzięłam udział w akcji Ciasto na niedziele gdzie wspólnie robimy różne smakołyki. Na ten tydzień wybrałyśmy ciacho bez pieczenia. Jestem ciekawa jak wyjdzie:)
Składniki:
masło 350 g
mleko 1 litr
budyń 4 x 40 g waniliowy lub śmietankowy
cukier waniliowy 32 g
ksylitol( cukier brzozowy) 240 g
żółtka 2 szt
krakersy dwie paczki, właściwie półtora ( ja biorę te z biedronki i starcza mi do przełożenia na trzy razy duża tortownica :)
kokos 300 g
Krok 1
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie. Kiedy mleko bom-belkuje, wlewam budyń, mieszam do zgęstnienia. Do zlewu wlewam zimną wodę i wstawiam garnek z budyniem( szybciej ostygnie)
Krok 2
Miksujemy miękkie masło z żółtkami i cukrem na gładką masę, dodajemy budyń małymi porcjami by nam się nie zważyło. Miksujemy do momentu, aż ukaże nam się gładka masa. Wsypujemy kokos i teraz tylko łyżką wymieszać wystarczy.
Krok 3
Tortownice o średnicy 28 cm wykładam folią spożywczą i boki też.Na dno kładę krakersy, tam gdzie nie mieszczą się to kruszę w palcach. Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem. Na końcu posypuje kokosem by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki . Najlepsze ciasto jest następnego dnia.
poniedziałek, 04 kwietnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/04/Rafaello-kokosowe-ciasto-bez-pieczenia.html