ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik kwietniowy

Jabłecznik kwietniowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Spaghetti
Wafle z czekoladą »
Mamy kwiecień, słoneczko za oknem i normalnie nie chce się stać przy garach. Poszła bym na spacer z rodzinką, popatrzyła na wodę i las. Tak po prostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę.
Składniki ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g masła miękkiego
200 g ksylitolu
150 g śmietany 18 %
5 żółtek
cynamon 4 łyżeczki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłuszka przesmażane:
jabłka słodkie 2,5 kg
ksylitol 1 szklanka
Krok 1
Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do miski.Dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol, miękkie masło,śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 2
Ciasto się chłodzi, a w tym czasie obieram jabłka i robotem ścieram na tarce. Starte jabłka przekładam do garnka i wstawiam na gaz.Przesmażam jabłka i jak sok sie wygotuje, wsypuje ksylitol i teraz mieszam do rozpuszczenia koło 20 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Krok 3
Formę prostokątną wykładam papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto wyjmuje z lodówki 2/3 ciasta idzie na dno formy wyłożonej papierem i lekko boki. Wykładam przesmażone jabłuszka i lekko posypuje cynamonem. Resztę ciasta wałkuje i kroje w paseczki i przekładam na jabłuszka, wychodzi jakby kratka. Piekę 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem( zmielony ksylitol).
Piękny ze mną :
Joasia
Dorotka
Edyta
Joasia 2
sobota, 16 kwietnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/04/Jablecznik-kwietniowy.html