ßßß Cookit - przepis na Pavlova podwójnie czekoladowa z nutellą i Malteserami

Pavlova podwójnie czekoladowa z nutellą i Malteserami

nazwa

Wykonanie

Podwójnie czekoladowa, więc i radość jest podwójna :-). Nieduża (bo wykonana tylko z 4 białek) Pavlova (kruchy z zewnątrz i piankowy w środku tort bezowy) z kremem z nutelli, z sosem czekoladowym i malteserami. Do wykonania bezy polecam wykorzystać białka pozostałe po pączkach i faworkach. Przyznam, że ten deser bardzo smakuje dzieciom :-).
Pavlovą można upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku/pojemniku. W dniu podania, najlepiej 2 godziny wcześniej nałożyć na nią krem i udekorować. Od tego momentu przechowywać w lodówce.
Składniki:
4 białka (z dużych jajek)
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
1,5 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka i sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru w bezie - sprawdzić rozcierając między palcami. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać łyżeczkę octu i ubić. Dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 21 cm. Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę lub chwilę dłużej - gotowa Pavlova powinna być chrupiąca z wierzchu, może popękać a podczas studzenia opaść po środku - pozostawiając miejsce na krem. W środku jest jednak mięciutka, piankowa. Studzić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc.
Krem z nutellą:
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki nutelli
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubić do powstania jednolitego, gęstego kremu (krem nie może się rozlewać i spływać z bezy).
Sos czekoladowy:
50 ml śmietany kremówki 36%
60 g mlecznej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę umieścić w małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności, jeśli w sosie będą grudki, przetrzeć przez drobne sitko. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia (najszybciej w lodówce).
Ponadto:
2 małe opakowania Maltesers lub innych groszków w czekoladzie
Wykonanie
Gotową Pavlovą przełożyć na paterę. Przykryć kremem z nutelli, polać fantazyjnie gęstym sosem czekoladowym. Posypać czekoladowymi groszkami. Podawać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pavlova-podwojnie-czekoladowa-z-nutella-i-malteserami