ßßß Cookit - przepis na Bezy o czekoladowej duszy. Post rocznicowy.

Bezy o czekoladowej duszy. Post rocznicowy.

nazwa

Wykonanie

Dziś okazja wyjątkowa, zatem coś dobrego.
Minął rok od pierwszego posta...błyskiem zleciało :)
Dziękuję że zaglądacie, dziękuję że piszecie i zostajecie na dłużej.
Dziękuję że inspirujecie i dzielicie ze mną łakome chwile spędzone w kuchni.
Do następnego posta?...;-)
Dziś piegowate bezy, z wyraźną zawartością czekolady i kakao.
Choć tego nie widać na pierwszy rzut oka, te bezy zawierają mnóstwo kawałeczków czekolady,
które ukazują się dopiero po przegryzieniu.
Dodatkowo szczypta opiłek czekoladowych na wierzch i krem czekoladowy pomiędzy..
Coś zdecydowanie dla czekoladoholików!
4 schłodzone białka z wiejskich jajek
200 g cukru pudru
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
( nie wyrzucajcie tego co zostanie na desce, posypcie tym bezy)
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
Krem: 50 ml kremówki 30%
100 g czekolady 70%
Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
Stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy dalej.
Kiedy masa zrobi się lśniąca, ostrożnie ( łopatką/łyżką) należy wmieszać przesiane kakao, na koniec dodać kawałeczki czekolady.
Nakładamy łyżką porcje bezy. Posypujemy opiłkami czekolady.
Pieczemy ok. 40 minut. Aż stwardnieją ale nie popękają.
W międzyczasie przygotowujemy krem:
rozgrzewamy w rondelku śmietankę, kiedy będzie gorąca zestawiamy z ognia,
dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Schłodzoną masą przekładamy ostudzone bezy i zlepiamy po dwie.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/05/bezy-o-czekoladowej-duszy-post.html