ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kaszy jaglanej z awokado i duszoną marchewką

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado i duszoną marchewką

nazwa

Wykonanie

Mimo, że nadal jest zimno, a u mnie leżą jeszcze resztki śniegu, nasze organizmy chyba już zauważyły, że nadchodzi wiosna. Coraz rzadziej mamy apetyt na ciężkie dania, a naszą uwagę przyciągają sałatki. Ta przemiana dokonuje się zupełnie automatycznie, nawet osoby jedzące relatywnie mało świeżych warzyw i owoców, łatwiej dadzą się na nie namówić w okresie wiosenno-letnim. Mnie oczywiście nikt nie musi namawiać, zjadam ogromne ilość zieleniny, a kiedy za oknem robi się jaśniej, odzywa się moje kompletne uzależnienie od roślin.
Dziś mam dla Was bardzo łatwą i niezwykle smaczną sałatkę, przygotowaną z pewnym zamysłem. Nie wiem, ja to jest u Was, ale moje przyzwyczajenia nadal głęboko we mnie tkwią i mam trudności z szerokim zastosowaniem kaszy jaglanej w kuchni, mimo, że doskonale jestem poinformowana o jej zaletach. Bywa u mnie od czasu do czasu, piekłam nawet pyszny sernik z jej zastosowaniem, ale jeśli przygotowuję obiad, na samym początku moich przemyśleń są tradycyjne składniki, czyli ziemniaki, ryż, makaron. Staram się jak najczęściej ten stereotyp przełamywać i dlatego celowo wymyślam konkretne dania z zastosowaniem kasz. Stanowią one bardzo wartościowy składnik naszej diety, a dzięki temu, że większość z nich nie zawiera glutenu, możemy je jeść prawie bez zastanowienia.
Po spróbowaniu dzisiejszej sałatki już nikt nie powinien mieć trudność z zastosowaniem kaszy jaglanej, tego jestem pewna.
1 torebka (100 g) kaszy jaglanej RISANA
1 dojrzałe awokado
3 marchwie
2 – 3 liście sałaty
1 łyżka octu winnego
kilka pomidorków koktajlowych
curry, najlepiej grubo mielone
nieco oliwy z oliwek
Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Marchwie obrać, pokroić w romby i smażyć kilka minut z oliwą. Dolać trochę wody, tak, aby kawałki marchwi mniej więcej do połowy były w niej zanurzone, dodać curry oraz sól i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 8 minut.
Na koniec oddać ocet i wystudzić. Sałatę podrzeć na małe kawałki, Pomidorki i awokado pokroić* i wszystkie składniki delikatnie wymieszać, również sos od marchewek.
* Przekroić wzdłuż, usunąć pestkę, po czym połówki znów przekroić wzdłuż. Jeśli awokado jest dojrzałe, skórka powinna dać się obrać palcami, bez obierania nożem.
Wpis sponsorowany
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/03/saatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-i.html