Wykonanie
Mimo, że nadal jest zimno, a u mnie leżą jeszcze resztki śniegu, nasze organizmy chyba już zauważyły, że nadchodzi wiosna. Coraz rzadziej mamy apetyt na ciężkie dania, a naszą uwagę przyciągają sałatki. Ta przemiana dokonuje się zupełnie automatycznie, nawet osoby jedzące relatywnie mało świeżych
warzyw i owoców, łatwiej dadzą się na nie namówić w okresie wiosenno-letnim. Mnie oczywiście nikt nie musi namawiać, zjadam ogromne ilość
zieleniny, a kiedy za oknem robi się jaśniej, odzywa się moje kompletne uzależnienie od roślin.Dziś mam dla Was bardzo łatwą i niezwykle smaczną
sałatkę, przygotowaną z pewnym zamysłem. Nie wiem, ja to jest u Was, ale moje przyzwyczajenia nadal głęboko we mnie tkwią i mam trudności z szerokim zastosowaniem
kaszy jaglanej w kuchni, mimo, że doskonale jestem poinformowana o jej zaletach. Bywa u mnie od czasu do czasu, piekłam nawet pyszny sernik z jej zastosowaniem, ale jeśli przygotowuję obiad, na samym początku moich przemyśleń są tradycyjne składniki, czyli
ziemniaki,
ryż,
makaron. Staram się jak najczęściej ten stereotyp przełamywać i dlatego celowo wymyślam konkretne dania z zastosowaniem
kasz. Stanowią one bardzo wartościowy składnik naszej diety, a dzięki temu, że większość z nich nie zawiera glutenu, możemy je jeść prawie bez zastanowienia.Po spróbowaniu dzisiejszej sałatki już nikt nie powinien
mieć trudność z zastosowaniem
kaszy jaglanej, tego jestem pewna.1 torebka (100 g)
kaszy jaglanej RISANA1 dojrzałe
awokado3 marchwie2 – 3 liście
sałaty1 łyżka
octu winnegokilka
pomidorków koktajlowych
curry, najlepiej grubo mielonenieco
oliwy z oliwekKaszę ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Marchwie obrać, pokroić w romby i smażyć kilka minut z
oliwą. Dolać trochę
wody, tak, aby kawałki
marchwi mniej więcej do połowy były w niej zanurzone, dodać
curry oraz
sól i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 8 minut.Na koniec oddać
ocet i wystudzić.
Sałatę podrzeć na małe kawałki,
Pomidorki i
awokado pokroić* i wszystkie składniki delikatnie wymieszać, również sos od
marchewek.* Przekroić wzdłuż, usunąć pestkę, po czym połówki znów przekroić wzdłuż. Jeśli
awokado jest dojrzałe, skórka powinna dać się obrać palcami, bez obierania nożem.Wpis sponsorowany