ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka z grillowaną cukinią i awokado

Wiosenna sałatka z grillowaną cukinią i awokado

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś na ciepłe, wiosenne dni. Idealne danie na lekki obiad czy kolację. Cieszmy się słońcem nie tylko na niebie, ale i na talerzu. Rozpromieńmy dzień nie tylko sobie. Pamiętajmy, że przez żołądek do serca (nie tylko mężczyzny) :)
(2 porcje)
- mieszanka sałat
- 1 cukinia
- 1/2 awokado
- ok. 250 g (1 opakowanie) pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
- garść świeżej mięty
- 4 łyżki nasion słonecznika i dyni podprażonych na patelni
- podwójna porcja klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina
- do skropienia sałatki - olej arganowy
Cukinię myję, kroję w cienkie plastry i lekko osoloną smażę na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinia jest gotowa, gdy zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Gotowe plastry odstawiam na chwilę do ostygnięcia.
W dużej misce przygotowuję klasyczny sos vinegrette z dodatkiem białego wina* .
Do miski z sosem dodaję sałatę i posiekaną miętę. Dokładnie mieszam.
Awokado kroję na półksiężyce, a pomidorki koktajlowe przekrawam na pół.
Na talerze do sałatek wykładam sałatę, a następnie plastry ostudzonej cukinii. Na nią układam kawałki awokado i pomidorki. Całość posypuję podprażonym na patelni słonecznikiem i dynią i dekoruję kilkoma listkami świeżej mięty. Dzieło wieńczy świeżo zmielony pieprz i odrobina olejku arganowego (można pominąć lub zastąpić np. olejem lnianym).
Smacznego!
*Klasyczny sos vinegrette z dodatkiem białego wina (1 porcja)
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 łyżki białego wina
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/wiosenna-saatka-z-grillowana-cukinia-i.html