Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż domowe jedzenie. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i łączyć zaskakujące smaki. Tym razem jednak postawiliśmy na absolutne minimum składników. Wspólnie z mężem postanowiliśmy przygotować domowe burgery absolutnie od podstaw. Przygotowaliśmy więc
bułki hamburgerowe z przepisu, który na blogu zamieściłam kilka dni wcześniej. Do nich zrobiliśmy burgery doprawione jedynie
solą i
pieprzem świeżo mielonym. Użyliśmy zmielonej w domu
wołowiny bardzo dobrej jakości. Do tego świeże warzywa –
pomidor i
sałata.Moim absolutnym faworytem jako dodatek do tego typu dań jest
konfitura z
czerwonej cebuli. Nadaje się absolutnie do każdego rodzaju
mięsa. Nawet jako dodatek do dobrych kanapek z
wędliną, domowych hot dogów czy po prostu jako dodatek do pieczeni.
Składniki na burgery (4 sztuki):około 500g dobrej jakości
wołowiny (najlepiej mostek lub łata) zmielonego najlepiej samodzielnie
sól i
pieprz świeżo mielony
Mięso przed zmieleniem powinno być zimne. Najlepiej mielić
mięso bezpośrednio wyjęte z lodówki i pokrojone na mniejsze kawałki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy ale staramy się do ugniatać go za bardzo. Ważne alby wewnątrz pozostało „dużo powietrza”.formujemy burgery na wielkość upieczonych przez nas wcześniej
bułek.Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, żeliwnej lub na grillu. Z każdej strony należy smażyć po około 2 minuty (wedle uznania).
Bułki przekrajamy na pół i opiekamy na patelni (grillu lub w tosterze) od wewnętrznej strony. Smarujemy jedną stronę
musztardą, drugą
ketchupem. Układamy burgera oraz dodatki (plasterek
pomidora, kilka plasterków
ogórków konserwowych,
konfiturę z
czerwonej cebuli, ewentualnie plasterek dobrego
żółtego sera). Przykrywamy drugą połówką
bułki.Składniki na
konfiturę z
czerwonej cebuli (przepis z warsztatów Makro):500 g
czerwonej cebuli40 g
brązowego cukru100 ml
wytrawnego czerwonego wina80 ml
octu balsamicznego2 – 4 łyżki
miodu wielokwiatowegookoło 1/2 łyżeczki
soliokoło 1/3 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonegookoło 1/2 łyżeczki
tymiankuCebulę obieramy i kroimy w pół-plasterki. Na patelnię wsypujemy
cukier i czekamy aż zacznie się rozpuszczać (nie mieszamy bo przyklei się do łyżki). Dodajemy pokrojoną
cebulę. Solimy. Gdy lekko się zrumieni dolewamy
wino oraz
ocet i
miód. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Mieszamy co jakiś czas i czekamy aż
wino odparuje a całość się nam udusi i zagęści. Doprawiamy
pieprzem i
tymiankiem. W razie potrzeby również
solą.Polecam doprawić ją pod swoje
kubki smakowe. Ja wolę bardziej na słodko dlatego dodaję aż 4 łyżki
miodu. Można ją podawać na ciepło, jak i na zimno. Do hamburgerów lepiej pasuje na ciepło.