Wykonanie
Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też wersje bardziej wytrawną.
Konfitura z
czerwonej cebuli niby tylko
cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym
tymiankiem do tego słodka karmelizowana
cebula z
czerwonym winem,
octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych?
SKŁADNIKI :
ziemniaki surowe 5-6 szt (większe)2
jajka2-3 łyżki
mąki pszennejsól do smakuświeżo zmielony
pieprzgałka muszkatołowa3-4 gałązki świeżego
tymiankuolej do smażeniaręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu
KONFITURA Z
CZERWONEJ CEBULIczerwona cebula 4-5 szt3 łyżki
cukru brązowegoolej 2 łyżki
sól do smaku30 ml
octu balsamicznego80 ml
wina czerwonego wytrawnegoSPOSÓB WYKONANIA :
Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy
olej (
oliwę), wrzucamy
cebulę, doprawiamy
solą. Chwilę przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy
cukier, karmelizujemy. Wlewamy
wino oraz
ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
jajka,
przyprawy, świeży
tymianek. Całość dokładnie mieszamy w razie potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę
mąki. Smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe z
konfiturą z
cebuli. Prosta potrawa a tak bogata w smaku.Smacznego