ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli.

Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli.

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych?
SKŁADNIKI :
ziemniaki surowe 5-6 szt (większe)
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
3-4 gałązki świeżego tymianku
olej do smażenia
ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
czerwona cebula 4-5 szt
3 łyżki cukru brązowego
olej 2 łyżki
sól do smaku
30 ml octu balsamicznego
80 ml wina czerwonego wytrawnego
SPOSÓB WYKONANIA :
Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej (oliwę), wrzucamy cebulę, doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, świeży tymianek. Całość dokładnie mieszamy w razie potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe z konfiturą z cebuli. Prosta potrawa a tak bogata w smaku.
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/11/ziemniaczane-placki-z-tymiankiem-i.html