Wykonanie
Dawka energii i witamin w jednej miseczce idealnie sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek!Pomysł na smoothies stał się bardzo popularny, jest doskonałym sposobem na wypicie ogromnych dawek
warzyw i owoców nie tylko na diecie! smoothies sprawdziło się także jako super pomysł podania odpowiedniej ilości witamin dla dzieci "niejadków" ...nie trzeba gryźć, nie trzeba słodzić, za dużo nie widać i nie słychać "a ja tego nie lubię" :-) smoothies wcale nie musi być zielone..jak mawiają u mnie w domu, szrekowe :-) w zielonych warzywach jednak jest bardzo dużo chlorofilu, który wykazuje pozytywny wpływ na organizm ludzki. Stymuluje układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie, oczyszcza z toksyn, zmniejsza ryzyko nowotworów, wspomaga walkę z anemią i co bardzo przyjemne dla nas kobiet...odmładza! Nie należy jednak codziennie wypijać zielonego soku gdyż w zielonych liściach
szpinaku są szczawiany, które utrudniają wchłanianie wapnia oraz żelaza i mogą odkładać się w nerkach w postaci kamieni szczawianowych! U mnie dziś sporo szczawianów dlatego jutro przygotuję inny energetyczny
napój, niekoniecznie zielony!
przepis własnySkładniki: na 1,5l100g ugotowanej niepalonej
kaszy gryczanej2
banany200g
świeżego szpinaku100g świeżego
jarmużu1/2 świeżego
ananasa4
kiwi1
mangosok z dwóch
pomarańczysok z jednej
cytryny2 łyżki
oleju z pestek
winogronpłaska łyżka spiruliny w proszkuDodatkowo: 1
owoc granadilli,
mango,
kiwi,
malina,
borówka, prażone
orzechy pinioli oraz
sezamu,
amarantus ekspandowany,
bazyliaPrzygotowanie:Wszystkie składniki smoothie ( oprócz dodatków ) umieścić w naczyniu kielichowym blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do miseczek lub szklanek, udekorować pokrojonymi dodatkami, posypać
amarantusem i
orzechami i podawać.Smacznego :-)