ßßß Cookit - przepis na Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Chodziła za nami od dawna..ulubiona pizza z pysznymi dodatkami, pieczona na kamieniu. W domu po wyjęciu jej z pieca pachnie długo, oj długo! Uwielbiam zapach przypiekającego się sosu z pomidorów, wydobywa się z niego tyle aromatów, że najchętniej otworzyłoby się piec w trakcie pieczenia tylko po to by nawdychać się samego zapachu. Ciekawe kto jeszcze z Was tak ma:-)
przepis własny
Składniki: na ciasto
350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
220ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i dobrze wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, podzielić na porcje około 170g i odstawić ponownie do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu spłaszcz dłonią, oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na odpowiednią wielkość. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp mozzarellą, ułóż szynkę serrano, kapary, oliwki i chili. Wsuń do nagrzanego pieca do 220' na 7 minut, po wyjęciu z pieca polej pizzę ulubioną oliwą, dodaj pomidory koktajlowe oraz rukolę i od razu podawaj :-)
Składniki na sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
4 pomidory suszone z oliwy
ząbek czosnku
duża garść świeżej bazylii
garść świeżegooregano
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i odstaw
Dodatki:
szynka serrano
starta mozzarella
garść czarnych oliwek
łyżeczka kaparów
mała posiekana na plasterki chili
kilka pomidorków koktajlowych
garść świeżej rukoli
oliwa smakowa pikantna oraz czosnkowa do polania wierzch
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/03/hiszpanska-pizza-z-szynka-serrano.html