Wykonanie
Chodziła za nami od dawna..ulubiona pizza z pysznymi dodatkami, pieczona na kamieniu. W domu po wyjęciu jej z pieca pachnie długo, oj długo! Uwielbiam zapach przypiekającego się sosu z
pomidorów, wydobywa się z niego tyle aromatów, że najchętniej otworzyłoby się piec w trakcie pieczenia tylko po to by nawdychać się samego zapachu. Ciekawe kto jeszcze z Was tak ma:-)
przepis własnySkładniki: na ciasto350g
mąki pszennej ( użyłam T750 )7g suchych
drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki
cukru220ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliWszystkie składniki umieścić w misie malaksera i dobrze wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, podzielić na porcje około 170g i odstawić ponownie do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu spłaszcz dłonią, oprósz
mąką i rozwałkuj ciasto na odpowiednią wielkość. Posmaruj
sosem pomidorowym, posyp
mozzarellą, ułóż
szynkę serrano,
kapary,
oliwki i
chili. Wsuń do nagrzanego pieca do 220' na 7 minut, po wyjęciu z pieca polej pizzę ulubioną
oliwą, dodaj
pomidory koktajlowe oraz
rukolę i od razu podawaj :-)Składniki na
sos pomidorowy:puszka
pomidorów krojonych4
pomidory suszone z
oliwyząbek
czosnkuduża garść świeżej
bazyliigarść świeżegooreganoWszystkie składniki zmiksuj w blenderze i odstawDodatki:
szynka serranostarta
mozzarellagarść czarnych
oliwekłyżeczka
kaparówmała posiekana na plasterki
chilikilka
pomidorków koktajlowychgarść świeżej
rukolioliwa smakowa pikantna oraz czosnkowa do polania wierzch