ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki zawijasy

Drożdżówki zawijasy

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na jakieś drożdżówki [ a planowałam w poście nie jeść słodkości, ale niestety nic z tego]..no i była okazja wypróbować przepis na takie drożdżówki, który już od dawna miałam zapisany.Polecam..bardzo pyszne..U mnie wyszło 12 sztuk, a wg autorki przepisu powinno być około 6-8..no i ja akurat nie miałam miodu "pod ręką", a miałam syrop cynamonowy, który wykorzystuję do herbaty..pycha wyszło..pachniało cynamonem.
50 dkg mąki tortowej Młynomag
250 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
1 jajko
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
aromat cytrynowy
Składniki na wierzch:
2 łyżki miodu [ syropu cynamonowego ]
ok. 10 g orzechów włoskich [ u mnie orzechy, wymieszane z grubym cukrem]
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki,cukru, sól, jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta lepić grube wałki i zwijać w ósemki . Przykryć i odstawić na ok. 10 minu (na czas nagrzewania się piekarnika). Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i piec w 180 stopniach 15-20 minut. Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku miód i posiekać bardzo drobno orzechy. Każdą bułeczkę smarować płynnym miodem lub syropem cynamonowym i posypać orzechami.Odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/drozdzowki-zawijasy.html