Wykonanie
Jakiś czas temu naszła mnie ochota na jakieś drożdżówki [ a planowałam w
poście nie jeść słodkości, ale niestety nic z tego]..no i była okazja wypróbować przepis na takie drożdżówki, który już od dawna miałam zapisany.Polecam..bardzo pyszne..U mnie wyszło 12 sztuk, a wg autorki przepisu powinno być około 6-8..no i ja akurat nie miałam
miodu "pod ręką", a miałam
syrop cynamonowy, który wykorzystuję do
herbaty..pycha wyszło..pachniało
cynamonem.50 dkg
mąki tortowej Młynomag250 ml ciepłego
mleka25 g świeżych
drożdży70 g rozpuszczonego
masła1
jajko3-4 łyżki
cukruszczypta
soliaromat cytrynowySkładniki na wierzch:2 łyżki
miodu [
syropu cynamonowego ]ok. 10 g
orzechów włoskich [ u mnie
orzechy, wymieszane z grubym
cukrem]Z
mleka,
drożdży, 1 łyżeczki
cukru i ok. 5 łyżek
mąki przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę
mąki,
cukru,
sól,
jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta lepić grube wałki i zwijać w ósemki . Przykryć i odstawić na ok. 10 minu (na czas nagrzewania się piekarnika). Każdą bułeczkę posmarować
mlekiem i piec w 180 stopniach 15-20 minut. Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku
miód i posiekać bardzo drobno
orzechy. Każdą bułeczkę smarować płynnym
miodem lub
syropem cynamonowym i posypać
orzechami.Odstawić do wystygnięcia.