Wykonanie
Zabieram Was dziś do Portugalii, gdzie wyśmienite
konserwy rybne, gdzie boskie vinho verde, a kuchnia lekka, pełna słońca i cudownych smaków prosto z morza. Może razem ze mną zrobicie sobie lato na talerzu? Wystarczy kilka prostych składników i oczywiście najlepszej jakości portugalska
makrela z konserwy. Dosłownie w kilka chwil przygotujecie wyśmienitą portugalską
sałatkę z
ciecierzycy z
makrelą i
awokado . Obiecuję, że od razu poczujecie się jak nad brzegiem Atlantyku. Nie ma potrzeby czekać do lata,
serio. Fantastycznie jest zajadać się taką cudowną
sałatką nawet w marcu!
W tę podróż pełną smaku i dobrego
wina, jedziemy dziś słuchając pięknego brzmienia portugalskiego
języka. Ładnie gra, pachnie latem i delikatnie muska promieniami słońca. Posłuchajcie ze mną Toranja w "
Carta" ....Zrobiłam sobie lato w marcu. Lato na obiad, och jakie pyszne lato, pachnące słonymi
wodami Atlantyku. Ten dzisiejszy obiad, to pocztówka z naszej podróży kulinarnej sprzed 12 lat. Późnym latem 2004 roku byłam w ciąży z naszym ostatnim, trzecim dzieckiem, a najstarszy syn właśnie skończył 6 lat. Dość spontanicznie, za zebrane mile kupiliśmy lot w rejon Algarve i uciekliśmy we trójkę zajadać się portugalskimi przysmakami. Vihno verde tego roku było ponoć wyśmienite, tak zapewniał
mauż, który wówczas jako jedyny mógł sobie pozwolić na kieliszek
wina do obiadu, czy kolacji. Wszyscy za to zajadaliśmy się wyśmienitymi
owocami morza - świeżymi
krabami, jędrnymi langustynkami,
małżami niesamowitej świeżości i wielkie różnorodności . Kilka
razy jedliśmy w
portowym, bardzo nieturystycznym, niepozornym barze, gdzie podawano morskie skarby prosto z porannego połowu . Chyba nigdy i nigdzie nie najadłam się tylu tak świeżych
owoców morza. Może to dlatego nasza córka, z którą wówczas byłam w ciąży, dziś uwielbia
ryby i wszelkie morskie stwory.Jadaliśmy też w zwyczajnych niedrogich knajpkach, czy barach z przekąskami. Któregoś razu na przystawkę polecono nam portugalską
sałatkę z
ciecierzycy z
makrelą z konserwy . Była absolutnie niesamowita w smaku, a ja dowiedziałam, się, że Portugalczycy są mistrzami
konserw rybnych . To był wyjazd pełen wrażeń, szczególnie dla mnie, na początku drugiego trymestru ciąży. Nie w głowie były mi receptury, przepisy, po prostu chłonęłam i zachwycałam się każdym doznaniem - wiatru, słońca, smaku ryb,
krabów, doskonałego
ryżu. I choć tęskno mi czasem do Algarve, do deptania uliczek Lizbony, nigdy
potem nie wybraliśmy się do Portugalii.Od tamtej podróży, kuchnia portugalska już nie była mi zupełnie obca. I któregoś razu, latem ubiegłego roku, byłam na obiedzie u znajomej, której chłopak jest Portugalczykiem. Jako przystawkę podał właśnie te prostą
sałatkę w wersji swojej mamy, z dodatkiem
awokado. I znów się w niej zakochałam.
Sałatka była rześka, chrupiąca i kremowa, słodkawa i słona, po prostu wyśmienita! Nie ma potrzeby czekać do lata,
serio. Taką cudowną
sałatkę robię dosłownie w kilka chwil nawet w marcu, wystarczy
mieć dobrą, portugalską
makrelę.
Portugalska
sałatka z
ciecierzycy z
makrelą jest wyjątkowa w smaku. Wspaniale łączy wyśmienitą
makrelę, tłusta
makrelę z chrupiącą
cieciorką, kremowym
awokado, słonymi
kaparami i soczystymi warzywami. Całość wykańcza prosty
miodowo-
musztardowy dressing z
szalotką, złagodzoną
sokiem z cytryny. Fajnym pomysłem jest dodanie listków świeżej
mięty, które dodadzą dodatkowej rześkości temu daniu. Ta
sałatka to bardzo bardzo fajny pomysł na lekki lunch do pracy, na drugie śniadanie do szkoły dla nastolatka, a także na majowy piknik, czy długie letnie wieczory na tarasie i w ogrodzie.100g suchej
ciecierzycy (u mnie czarna
cieciorka z Sycylii)LUB 250g
ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
liść laurowy120g portugalskiej
makreli bez skóry i ościdressing1 nieduża
szalotka2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
musztardy z całymi ziarnami
gorczycy1 łyżka jasnego
octu balsamicznego lub
białego octu winnegopłaska łyżeczka
miodu akacjowego (lub innego dobrego jasnego
miodu z pasieki)70ml
oliwy z oliwek extra virgin1 dojrzałe
awokado1 duży
pomidor1/2
czerwonej papryki2 łyżki
kaparówgarść zielonych, drylowanych
oliwek2 łyżki posiekanych drobno listków
natki pietruszkiszczypta
płatków chilliopcjonalnie łyżka posiekanych listków świeżej
miętyJeśli używasz suchej
ciecierzycy, umyj ja dokładnie na sicie, zalej ją na 12-20 godzin litrem chłodnej
wody z dodatkiem 1 łyżeczki
sody oczyszczonej.
Potem odcedź, przepłucz, zalej 1/2 litra świeżej
wody, dodaj
liść laurowy i gotuj ok 45 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odszumuj
cieciorkę z piany w trakcie gotowania. Pamiętaj, by nie solić
wody do gotowania. W międzyczasie przygotuj wszystkie pozostałe składniki sałatki.Jeśli używasz
cieciorki z puszki, umyj ją, osącz i zalej na 5 minut wrzątkiem, by się nieco zagrzała, a następnie odcedź. Możesz też podgrzać ją przez 1-2 minuty w mikrofali pod przygryciem.
Cieciorka powinna być ciepła, gdy wymieszamy ją z dressingiem.Posiekaj drobniutko
szalotkę, przełóż do słoiczka, zalej
sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. Dodaj do słoika pozostałe składniki dressingu i potrząsając połącz w gładką emulsję. Wymieszaj dressing z ciepłą
cieciorką.
Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i zdejmij skórkę, a miąższ pokrój w grubą kostkę.
Paprykę i
pomidora umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Oliwki odsącz i pokrój na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże. Wymieszaj ciepłą
cieciorkę w dressingu z pokrojonymi warzywami, dodaj
kapary,
natkę i opcjonalnie listki
mięty. Podawaj
sałatkę w małych miseczkach lub czystych puszkach po konserwach
rybnych. Na wierzchu układaj duże kawałki filetów z
makreli, oprósz całość
płatkami chilli i podawaj z kieliszkiem dobrego, portugalskiego
wina.------wpis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”