ßßß Cookit - przepis na Filet z indyka pieczony z pomaraďż˝czďż˝ i chili

Filet z indyka pieczony z pomara�cz� i chili

nazwa

Wykonanie

Filet wyszedł bardzo soczysty z lekką nutą słodyczy i pikantności. Od razu po upieczeniu ukroiłam 2 grube plastry i mieliśmy wspaniały obiad. Podałam je z ryżem i sałatą. Po wystudzeniu filet kroiliśmy na cienkie plasterki i jedliśmy na kanapkach.
Lista zakupów:
1 kg filetu z indyka
marynata:
3 łyżki sosu Worcestershire
1 duża pomarańcza (obrana i oczyszczona z białych błonek)
1 mała obrana cebula
2 spore papryczki chili- posiekane
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
dodatkowo:
sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
sól do natarcia mięsa
Filet natrzeć solą. Składniki marynaty zmiksować. Mięso zalać marynatą i schować do lodówki na min. 12 godzin.
Mięso wyjąć i zdjąć nadmiar marynaty (ja nie zrobiłam tego aż tak bardzo dokładnie). Filet przełożyć do rękawa do pieczenia i podlać sokiem z pomarańczy. Piec w 180 st. ok. 1 godziny i 15 min. (na najniższej półce, ponieważ rękaw z folii sporo urośnie). Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw,aby mięso ładnie się lekko zrumieniło.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/04/Filet-z-indyka-pieczony-z-pomarancza-i-chili.html