Bardzo lubię zapiekanki, które robi się szybko, są treściwe i łatwo je w każdej chwili podgrzać. Przeważnie serwowałam różne mięsne wersje, więc tym razem spróbowałam wykorzystać krewetki. Wyszło przepysznie.Lista zakupów dla 4 osób:250 g suchego makaronu kokardki (ok. 2.5 szklanki)1 łyżka oleju1 ząbek czosnkusok z 1/2 cytryny250 g mrożonych krewetek1 opakowania mozzarelli (każde po 125 g)1 mała cukinia5 suszonych pomidorów + 4 łyżki zalewy4 łyżki posiekanej naci pietruszkisos:100 ml mleka1 łyżka mąki150 ml bulionusól, pieprzlistki bazylii do przybraniaMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać. Cukinię (wraz ze skórką) pokroić w plastry.Krewetki rozmrozić. Osuszyć dobrze na sicie. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekany czosnek oraz krewetki. Podsmażyć razem. Skropić sokiem z cytryny oraz zalewą z suszonych pomidorów. Podsmażyć kilka minut razem. W kubku bardzo dokładnie wymieszać mleko i mąkę. Dolać ciepły bulion i ponownie wymieszać. Zawartość kubka wlać na patelnię i podgrzewać do momentu, aż sos zgęstnieje.Mozzarellę pokroić w plastry. Suszone pomidory pokroić w paski.Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron. Na wierzch wyłożyć krewetki z sosem, plastry cukinii, mozzarelli i suszone pomidory. Całość oprószyć solą i pieprzem. Posypać natką.Piec pod przykryciem 20 min. w 200 st. (grzanie góra i dół) a następnie jeszcze 5 min. bez przykrycia.Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.Podałam z sałatą z pomidorkami koktajlowymi i z winegretem.Smacznego :)