Wykonanie
Ja użyłam do tego dania takich mini
cukinii kupionych od Pana
Ziółko, ale można spokojnie użyć jednej dużej
cukini.Składniki dla 4 osób:opakowanie pełnoziarnistych kokardek Lubelli20 dag
wędzonego boczkucukinia duża lub (jak u mnie) 6 malutkich3 ząbki
czosnku4
suszone pomidory w
oleju2 łyżki
oleju od
pomidorów2 gałązki
tymiankumałe opakowanie
mozarellisól,
pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
Cukinię dużą kroimy w kostkę, małe na plastry,
czosnek drobno kroimy,
pomidory kroimy na paseczki. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, dodajemy listki oskubane z gałązek
tymianku, solimy,
pieprzymy, skrapiamy
olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Boczek drobno kroimy i podsmażamy,
makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem.Łączymy wszystkie składniki w garnku, w którym gotował się
makaron, na talerzu dodajemy porwaną
mozarellę i dekorujemy listkami świeżej
bazylii.Smacznego!