Wykonanie
I znów
sałatka z
makaronem - tym razem radiotori.
Makaron ten jest krótki , przypomina pszczółkę - przynajmniej mi - . Nadaje się idealnie do różnych
sosów mięsnych i warzywnych. Ja połączyłam warzywa z
kiełbaską i świeżymi
ziołami i wyszło super danie. Jeśli nie macie
ziół świeżych można dodać suszone. Ważny jest smak i aromat ;) Tutaj znajdziecie też przepis na
suszone pomidorki.- 250g
makaronu typu radiotori ( równie dobrze, mogą być świderki)- 1 puszka
pomidorów krojonych- 1
cukinia- 2 średnie
cebule- 2 -3 ząbki
czosnku- 4
kiełbaski śląskie- pęczek
szczypiorku- 1 łyżka cząbru-
sól,
pieprz posiekane świeże
zioła tymianku,
szałwii,
bazylii i
pietruszki ( mogą być suszone ) do smaku.- 1 łyżka
oleju do smażenia- 125g
mozzarelli- 200 g
suszonych pomidorków koktajlowych ( Żółtych)
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę lub w ćwierćplasterki. Podsmażamy ją chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Po mniej więcej 5 min. dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę. Wszystko smażymy do zbrązowienia delikatnego
cebuli. Dodajemy
pomidory i pokrojoną w kosteczkę
cukinię oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przykrywamy patelnię , zmniejszamy ogień i dusimy do momentu, kiedy zmięknie nam
cukinia. Wtedy dodajemy
sól,
pieprz , posiekany
szczypiorek oraz
zioła. Dusimy z 5 minut i dodajemy
makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy, wyłączamy ogień po czym posypujemy startą
mozzarellą - lub pokrojoną w kawałeczki- jak kto woli.
Ser rozpuści się pod wpływem temp. reszty składników.
Przepis dodaję do akcji :