ßßß Cookit - przepis na ZUPA FENKUŁOWA czyli Vellutata di Finocchi

ZUPA FENKUŁOWA czyli Vellutata di Finocchi

nazwa

Wykonanie

Zupa o bardzo delikatnym anyżkowym smaku. Najbardziej smakuje w postaci kremowej z dodatkiem grzanek o smaku koperkowym lub kminkowym.
Składniki:/dla 2 osób/
1 duży koper włoski/fenkuł,finocchio/
1 mała marchewka
kawałek selera naciowego
mały kawałek pora
1 mała cebula
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
sól i pieprz do smaku
sos sojowy do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotować bulion warzywny. Marchew, seler i por obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok. 1 l wody. Ugotowany wywar przecedzić. Cebulę drobno posiekać, fenkuł pokroić w kostkę.
Na oliwie lekko zrumienić posiekaną cebulę , dodać koper zalać winem i dusić do odparowania alkoholu. Podsmażone warzywa dodać do wywaru i chwilę podgotować. Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/, doprawić do smaku solą, pieprzem . Posypać obficie zielonym koprem, startym serem i podawać z grzankami z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest już bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej i stosuje się go coraz częściej .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/zupa-fenkuowa-czyli-vellutata-di.html