ßßß Cookit - przepis na Hot dogi

Hot dogi

nazwa

Wykonanie

Przyznam nieskromnie i szczerze, że nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam pieczywo sklepowe. Nie pamiętam nawet kiedy jadłam jakieś inne pieczywo niż to przygotowane w domu. Pisałam już o tym, że ostatnio mój organizm zaczął się domagać jedzenia fast food. Był już przepis na pierożki hiszpańskie . Teraz przyszedł czas na hot dogi 😀
Pamiętacie taką zaj***** grę on-line HotDogBush? Graliście? Ma jedną wadę – strasznie wciąga…
Linka możecie znaleźć na moim profilu na fejsie w jednym z postów. Przy okazji zapraszam do zalajkowania profilu kulinarnej.
Składniki na bułki (około 6 sztuk):
400g mąki pszennej
170ml mleka letniego (w razie gdy ciasto jest zbyt twarde można dolać trochę wody – nie więcej niż 50ml)
2 łyżki miękkiego masła
1,5 łyżki cukru
łyżeczka soli lub pół łyżeczki soli morskiej
15g drożdży
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na jakieś 10-15 minut żeby „ruszyły”. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam w maszynie do chleba przez 15 min na funkcji makaron). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto lekko zagniatamy jeszcze raz (ja znowu zrobiłam to w automacie – tak! jestem leniem!) i dzielimy je na 6 części. Każdy kawałek formujemy w bułkę do hot doga i układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia. Pieczemy w 200’C przez 13-15 minut do pożądanego koloru skórki 😀
Podajemy z dodatkami:
parówka – ja używam tylko tych PIKOK z Lidla
prażoną cebulką – BIEDRONKA! za 3,50 za ogromniastą paczkę
ogórki konserwowe – produkcja własna
ketchup Tortex – wg mnie najlepszy!
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/hot-dogi