ßßß Cookit - przepis na Pieczone hot dogi pełnoziarniste

Pieczone hot dogi pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Ile w końcu jest tego ketchupu w ketchupie?
Wśród produktów przeznaczonych do testowania, jakie otrzymałam od PRIMAVIKA, znalazł się rodzynek ketchupowy pod marką PRIMAECO . Ta sama firma i ekologiczna, certyfikowana produkcja, ale pod odrębna marką BIO, która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, buraczki, musztardy oraz ketchupy.
Ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO przedstawiany jest przez producenta jako przetwór dla zdrowego brzucha, który zawiera pomidory z upraw ekologicznych i jest bezcukrowym zamiennikiem tradycyjnych sosów . Szczególnych właściwości nadaje mu koncentrat soku jabłkowego, użyty dla wzbogacenia smaku. Ketchup jest więc produktem ekologicznym, bezglutenowym i bez dodatku soi - idealny również dla wegan i wegetarian.
Gdy tylko sięgnęłam po ketchup, od razu pozytywnie mnie do niego nastawiła szklana butelka, użyta jako opakowanie. Przez to na pewno zamknięto w niej więcej zdrowia w środku, skoro zawartość wymagała jedynie pasteryzacji, zamiast "ulepszania przeróżnymi dopalaczami" jak to się dzieje przy używaniu opakowaniach plastikowych.
Jednak zawsze jest coś za coś. Wysoka butelka i gęsty ketchup to połączenie skutkujące w utrudnionym dobraniu się do zawartości, bo mazidło nie chce zbyt łatwo spływać. Ale za to jaka satysfakcja, gdy w końcu z powodzeniem dobior ę się do pomidorowego skarbu w środku :)
Ketchup sam w sobie jest dość słodki i mimo, że nie zawiera cukru, zdecydowanej słodkości dodaje mu koncentrat soku jabłkowego, którego jest w nim aż 50% ogólnego składu.
Przyznam szczerze, że jak dla mnie za dużo tej słodyczy, a za mało pikanterii . No ale skoro grupa docelową są tu dzieci (jak sama nazwa wskazuje), nie będę zbytnio wybrzydzać Dziecko ma przecież delikatne kubki smakowe, jeszcze nie spaczone pikantnym odżywianiem, w przeciwności do dorosłego.
I oto nasuwa się pytanie: to w końcu ile tego ketchupu jest w ketchupie ?
Najważniejsze, aby był z pomidorów, a nie ich koncentratu . Tutaj użyto właśnie pomidorów i to dokładnie 135g na 100g produktu . Proporcje te nie należą może do najwyższych wśród ketchupów dostępnych na rynku, ale nie są też najgorsze - nie ma to jak złoty środek :) A żeby wyrobić sobie takie przekonanie podejrzałam testy ketchupów na Powiedz dietom nie, Noizz, Wp.pl .
Jedyny zgrzyt w całości składu to guma guar użyta do zagęszczenia. No czemu, no?! Takie cudo i musiało się to świństwo w nim pojawić?
I tym zdecydowanym akcentem kończę moją recenzję i zapraszam na wypiek z wykorzystaniem ketchupu bez dodatku cukru dla dzieci BIO marki PRIMAECO . Smacznego! :)
Składniki na 9 dużych bułek:
80g masła
1 szkl. mleka [250ml]
30g świeżych drożdży
350g mąki pszennej - tortowa typ 450
150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850
80g cukru
szczypta soli
1 żółtko
9 parówek - długich i cienkich
kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grubo krojone półplastry
2 ogórki kiszone - średnie, pokrojone w plasterki
prażona cebulka - sklepowa :)
ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO od PRIMAVIKA
musztarda
1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać drożdże i wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia.
Do miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy.
Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody - gdyby ciasto było zbyt zwarte .
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie podzielić na 9 równych części.
Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki .
Po kolei nakładać farsz, czyli: żółty ser, ogórek kiszony, musztarda, ketchup, cebulka prażona i parówka - ilość poszczególnych składników dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek.
Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej.
Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każdej bułki, wtedy farsz nie wypadnie przy pieczeniu .
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .
Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut do napuszenia.
Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać po wierzchu ziarnami czarnego sezamu.
Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje w ich przypaleniu.
Można tu odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 220C piec 10 min, zaś przy 180C piec 25 min. Jeśli bułeczki zbytnio się przypiekają od góry, sugeruję przykryć je folią aluminiową na ostatnie 5 minut w piekarniku.
Po upieczeniu, bułeczki zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/pieczone-hot-dogi-penoziarniste.html