ßßß Cookit - przepis na 155. Pyszne swojskie bułeczki pszenne

155. Pyszne swojskie bułeczki pszenne

nazwa

Wykonanie

Witam, dzisiaj przedstawiam wam przepis na pszenne bułeczki domowej roboty. Mój pierwszy wypiek tych bułeczek rozszedł się w oka mgnieniu. Zgadzam się z tymi wszystkimi, którzy twierdzą, że domowe pieczywo jest najlepsze.
Składniki:
500 g maki pszennej
10 g soli
8 g cukru
250 ml letniej wody
20 g drożdży
22 g roztopionego masła
Z takiej ilości ciasto można zrobić 12 bułeczek 50 g
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wsypujemy suche składniki, pamiętając o tym, aby sól przemieszać z mąką a następnie wlać drożdże. Mieszamy wszystkie te składniki razem i dodajemy roztopione masło. Masa powinna być lekko kleista, gdyż zaś jest za sucha można dolać odrobinę letniej wody. Gdy ciasto ma już taka konsystencję lekko kleistą wyłączamy robota i zostawiamy ciasto na 10 min, aby odpoczęło.
Po upływie tego czasu przemieszamy ciasto robotem i wyciągamy na stolnicę i wyrabiamy je na gładką jędrną masę.
Nie posypujemy stolnicy mąką, ponieważ ciasto będzie nam się po niej ślizgać.
Porcjujemy bułki. Aby bułeczka miała wagę 50 g należy dodać 10 % więcej masy.
Następnie wszystkie bułki kulamy i gdy czujemy, że są już one okrągłe, lekko wydłużamy całą bułeczkę i odkładamy na oprószoną stolnicę.
Zostawiamy bułeczki na 15 min do wyrośnięcia, przykrywając je kuchenną ściereczką płócienną.
Po 15 min każdą bułeczkę nacinamy tępą stroną noża, aby powstał nam "przedziałek" i odwracamy je "przedziałkiem" w dół. Zostawiamy jeszcze raz na 15 min do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
W tym czasie możemy nastawić sobie piekarnik na 220 stopni C. Po upływie czasu wyrastania wykładamy bułeczki " przedziałkiem" w górę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/04/155-pyszne-swojskie-bueczki-pszenne.html