Wykonanie
Witam, dzisiaj przedstawiam wam przepis na pszenne bułeczki domowej roboty. Mój pierwszy wypiek tych bułeczek rozszedł się w oka mgnieniu. Zgadzam się z tymi wszystkimi, którzy twierdzą, że domowe
pieczywo jest najlepsze.Składniki:500 g
maki pszennej10 g
soli8 g
cukru250 ml letniej
wody20 g
drożdży22 g roztopionego
masłaZ takiej ilości ciasto można zrobić 12 bułeczek 50 gPrzygotowanie:Do robota kuchennego wsypujemy suche składniki, pamiętając o tym, aby
sól przemieszać z
mąką a następnie wlać
drożdże. Mieszamy wszystkie te składniki razem i dodajemy roztopione
masło. Masa powinna być lekko kleista, gdyż zaś jest za sucha można dolać odrobinę letniej
wody. Gdy ciasto ma już taka konsystencję lekko kleistą wyłączamy robota i zostawiamy ciasto na 10 min, aby odpoczęło.Po upływie tego czasu przemieszamy ciasto robotem i wyciągamy na stolnicę i wyrabiamy je na gładką jędrną masę.Nie posypujemy stolnicy
mąką, ponieważ ciasto będzie nam się po niej ślizgać.Porcjujemy
bułki. Aby bułeczka miała wagę 50 g należy dodać 10 % więcej masy.Następnie wszystkie
bułki kulamy i gdy czujemy, że są już one okrągłe, lekko wydłużamy całą bułeczkę i odkładamy na oprószoną stolnicę.Zostawiamy bułeczki na 15 min do wyrośnięcia, przykrywając je kuchenną ściereczką płócienną.Po 15 min każdą bułeczkę nacinamy tępą stroną noża, aby powstał nam "przedziałek" i odwracamy je "przedziałkiem" w dół. Zostawiamy jeszcze raz na 15 min do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.W tym czasie możemy nastawić sobie piekarnik na 220 stopni C. Po upływie czasu wyrastania wykładamy bułeczki " przedziałkiem" w górę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min.