Wykonanie
Najlepszy hot-dog jaki
jadłam! Polecam :)
Składniki (ok.16 sztuk):900g
mąki pszennej1/2 szkl
wody2 szkl. ciepłego
mleka1,5 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju40g
drożdży+jajko do posmarowaniaZ czym najlepiej zjeść? (składniki na jedną
bułkę)- ciepła
parówka- 1
ogórek konserwowy pokrojony w plastry- 3 paski
papryki- porwany liść
kapusty pekińskiej-
ketchupPrzygotować zaczyn: pokruszyć
drożdże, dodać łyżkę
mąki i kilka łyżek ciepłego
mleka, wymieszać i odstawić na 10 min. Do miski wsypać
mąkę i dodać resztę składników i zaczyn. Wyrabiać aż do otrzymania gładkiego ciasta.Ciasto przykryć i odtsawić na 40-60 minut. Piekarnik nagrzać do 200stC.Ciasto podzielić na 16 równych kawałków i uformować podłużne bułeczki. Układać na blaszce pozostawiając odstępy. Posmarować roztrzepanym jakiem i pozostawić do podrośnięcia na czas nagrzania piekarnika. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe bułeczki przekroić do połowy, włożyć składniki i polać
ketchupem.
Wiosno! Czekamy :)