Wykonanie
Pączki z dodatkiem gotowanych
ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowałam je inspirując się przepisem przepisem ''Kuchni Polskie ''jednak znacznie go zmieniłam.
SKŁADNIKI :350 g ugotowanych
ziemniaków (1 flaczarka ) przeciśniętych przez praskę2
jajka550 g
mąki tortowej ( 4 szklanki z czubkiem )2 łyżki gęstej
śmietany50 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka4 łyżki
cukruolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy
jajka, rozmieszane
drożdże w
mleku,
śmietanę,
mąkę oraz
cukier. Zagniatamy elastyczne ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być.Pozostawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany blat
mąką i ponownie zagniatamy. Gdyby się kleiło ponownie posypujemy
mąką.Wałkiem rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i wycinamy literatką małe kółka.Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym
oleju z jednej i drugiej strony. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy
cukrem pudrem i podajemy.Uwagi; Ciasto ziemniaczane, pączkowe jest troszkę ciężkie, dlatego robiłam małe pączusie aby ładnie wyrosły, nie wiem jak będzie z pieczeniem większych pączków.