Wykonanie
Jestem zdania, że
chleb własnej produkcji ma niepowtarzalny smak.Sam proces przygotowywania, oczekiwanie, obserwacja jak ciasto rośnie, zapach świeżych
drożdży i upieczonego
chleba daje mi niezastąpione poczucie że to jest właściwe i że tak właśnie powinno być ;)
Składniki :2 szklanki
mąki żytniej1,5 szklanki
mąki owsianej40 g. świeżych
drożdży1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki
oleju1,5 łyżki
cukru1 łyżka
soli1
jajkomleko do posmarowaniaduża garść pestek dyniPrzygotowanie:Mieszam
drożdże z
cukrem i
śmietaną na gładką pastę. Do miski wsypuję obie
maki, dodaję
olej,
jajko,
wodę,
sól i
pestki dyni, zagniatam ciasto. Pozostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na co najmniej godzinę, po czym lekko zagniatam je jeszcze raz i przekładam do natłuszczonej blaszki. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut do napuszenia. Wierzch
chleba nacinam nożem, smaruję
mlekiem, posypuję
pestkami dyni i wstawiam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.Przepis autorski.