ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-owsiany na drożdżach

Chleb żytnio-owsiany na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Jestem zdania, że chleb własnej produkcji ma niepowtarzalny smak.
Sam proces przygotowywania, oczekiwanie, obserwacja jak ciasto rośnie, zapach świeżych drożdży i upieczonego chleba daje mi niezastąpione poczucie że to jest właściwe i że tak właśnie powinno być ;)
Składniki :
2 szklanki mąki żytniej
1,5 szklanki mąki owsianej
40 g. świeżych drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 jajko
mleko do posmarowania
duża garść pestek dyni
Przygotowanie:
Mieszam drożdże z cukrem i śmietaną na gładką pastę. Do miski wsypuję obie maki, dodaję olej, jajko, wodę,sól i pestki dyni, zagniatam ciasto. Pozostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na co najmniej godzinę, po czym lekko zagniatam je jeszcze raz i przekładam do natłuszczonej blaszki. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut do napuszenia. Wierzch chleba nacinam nożem, smaruję mlekiem, posypuję pestkami dyni i wstawiam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/chleb-zytnio-owsiany-na-drozdzach.html