Wykonanie
Gorąco, a ja
stoję przy patelni i smażę! No, ale akcja drozdżowa kończy się niebawem,
jabłka spadają, racuchy smażyć trzeba! A
potem obtoczyć je w cukrze- pudrze z
cynamonem i zajadać, co jest czynnością najprzyjemniejszą… Ale najpierw przepis:25 g
drożdżyszklanka
mleka3
jajka2-3 łyżki
cukruszczypta
soli1/2 kg
mąkipół szklanki
olejuok. szklanki letniej
wodykilka
jabłek ( np. papierówki)
olej do smażeniaZrobić rozczyn z
drożdży, łyżeczki
cukru i pół szklanki letniego
mleka, posypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepać z
cukrem. Obrać
jabłka i pokroić na drobne, cienkie kawałki. Wsypać
mąkę do miski, posolić, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę
mleka,
olej,
jajka z
cukrem i letnią
wodę. Wymieszać drewnianą łyżką, ciasto powinno być jak gęsta
śmietana. Ubić trochę, wystarczy 2-3 minuty. Dodać
jabłka. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, ok. pół godziny.
Potem rozgrzać
olej na patelni ( ja nawet na dwóch, żeby było szybciej), kłaść łyżką po kilka placków, przykryć pokrywką. Gdy wyrosną i zrumienią się od
spodu, przewracać ostrożnie i dosmażać bez przykrycia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, otoczyć w cukrze-pudrze z
cynamonem. Można jeszcze polać
śmietaną i posypać
cukrem. Już można jeść, smacznego!