Wykonanie
Nie zawsze mam w zapasie ciasto, czy inne łakocie i akurat wtedy, nachodzi mnie natrętna ochota na coś słodkiego. Zakasuję rękawy i do dzieła... Rzut
okiem na to, co w lodówce i spiżarni... Wiele nie ma, ale jest
mąka,
jaja,
drożdże... Placek drożdżowy? Nie... Za długo, by na niego czekać... Placek - nie, ale placuszki... Są
jabłka... Zrobię mini-szarlotki -
jabłka maczane w
drożdżowym cieście. Najłatwiej coś kupić, ale nie ma to, jak własna produkcja bez konserwantów i polepszaczy.Składniki na ciastoszklanka
mąki1
jajoodrobina
kurkumyszczypta
soli1 łyżka
cukrułyżeczka świeżych
drożdży0,5 szklanki
mleka lub
wody (ciasto musi być gęściejsze od naleśnikowego, bo dobrze przylgnie do
jabłkowych plastrów)2 łyżki
olejuWykonanieMieszamy sypkie składniki i dodajemy pozostałe a na końcu
olej. Mieszamy jeszcze chwilkę i odstawiamy. Obieramy 3 duże słodkie
jabłka ( najlepiej kortlandy). Przyrządem do wycinania, pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Pierwszy i ostatni plaster zjadamy - są przeważnie zbyt małe. Pozostałe plastry tniemy na grubość min. 0,5 cm i posypujemy
cynamonem. Patelnie (potrzebna będzie patelnia z pokrywką) smarujemy
olejem. Można się przy tym posłużyć ręcznikiem papierowym lub pędzlem. Włączamy gaz i maczamy plaster
jabłka w cieście. Układamy na patelni kolejno, ile się zmieści. Przykrywamy pokrywą, najlepiej szklaną, wtedy, mamy wszystko pod kontrolą. Z każdej strony pieczemy około 1 minuty, na średnim ogniu). Mini-szarlotki smażę podobnie, jak naleśniki, smarując patelnię tylko raz, na samym początku. Puszyste mini-szarlotki układam na talerzach i czekam aż ostygną. Posypuję
cukrem pudrem i gotowe. Są wspaniałe i baaaardzo smaczne. Skorzystaj z tego przepisu a przekonasz się, że często będziesz do niego wracać. Popularne naleśniki z
jabłkami są także pyszne, ale w mojej ocenie mini-szarlotki są wyjątkowo smaczne.